Јана Еделински из Крстура друга пратиља, Мис Русинка из Чешке

автор зам, фото сху/фсб
1.1k Опатрене

СВИДЊИК (СЛОВАЧКА) – У суботу, 27. маја, за Мис Русинку изабрана је Јана Пласова из Чешке Републике, за Прву пратиљу изабрана је Ангелика Глинка из САД, а за Другу партиљу Јана Еделински из Руског Крстура.

Избор за најлепшу Русинку (Miss World Rusin) ове године је организован први пут у оквирима Петог Фестивала русинске културе, популарног Русинског фестивала у Свидњику, у Словачкој Републици, који је трајао од понедељка, 22. маја.

За Мис Русинку учествовало је осам од десет пријављених девојака – из Србије, Словачке, Чешке, Румуније и САД. Русине из Србије представљале су Јана Еделински из Руског Крстура, Марија Хромиш из Ђурђева и Силвија Сокол из Бикића, а на избору није присуствовала Анастазија Роман из Крстура и једна кандидаткиња из Румуније.

Кандидаткиње за Мис Русинку у Свидњику су се представљале са кратким видео приказом, плесном тачком и вокалном нумером, а оцењивао их је посебан жири, којим је председавала представница Словачке Републике у избору за „Мис Универзум“ 2006. године Јудита Хрубијова.

У културно-уметничком програму на Русинском фестивалу у Свидњику у петак и суботу учествовала је и Мешовита певачка група КПД „Карпати“ из Врбаса, као и члан „Карпата“ – скулптор Милорад Правуљац из Врбаса, који је на Фестивалу имао изложбу ликовних радова. Осим представника врбашког КПД, гости Фестивала и градоначелника Свидњика Јана Холодњака била је и делегација из Врбаса на челу са председником Општине Миланом Глушцем, као и представници НС Русина.

Главни организатор Фестивала русинске културе била је Окружна организација Русинске оброде Словачке за Свидњик, а суорганизатори су били Место Свидњик и свидњички Поддукљански образовни центар.

Фестивал је одржан под покровитељством председника Словачке Републике Андреја Киска, а уз финансијску подршку Уреда Владе Словачке, из Програма за културу народних мањина.

DSCN1065

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ