Данас у Суботици прослава Националног празника Русина у Србији

автор јађу
2.8k Опатрене

СУБОТИЦА – Поводом Националног  празника Русина у Србији, који се обележава 17. јануара, у Суботици  ће бити одржана свечана Централна прослава. Ове недеље Дан Русина је обележен у свим подручним канцеларијама Националног савета (НС) Русина, односно у скоро свим местима где живе Русини у Србији, пригодним програмима и пријемима.

Централна прослава почиње Архијерејском благодарном литургијом у Фрањевачкој цркви Св. архангела Михаила у 17 часова, да би затим, у вестибилу Градске куће, била уприличена изложба радова Александра М. Лукића, Еугена III Кочиша и Андреје Палатинус. У холу Градске куће биће промоција Монографије „Русини у Суботици” и Етно-сто. Након Централне прославе у мађарском Културном центру биће одржан свечани коктел.

Национални празник Русина одржава се као подсећање на дан када је 1751. године саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору Франц Јозеф де Редл потписао први званични документ – Уговор о насељавању 200 гркокатоличких русинских породица на тадашњу пустару Велики Крстур. Овај дан је већ више деценија прихваћен као дан званичног досељавања Русина на ове просторе, иако су, према историјским изворима, први досељеници-Русини са Хорњице у мањем броју овде дошли око 1945. године.

Одлуку о датуму Националног празника Русина у Србији, као и о другим националним симболима – грбу и застави, донео је други сазив НС Русина у априлу 2007. године. Одлуку о свечаној песми Русина у Србији „Браћа Русини“ донео је трећи сазив НС 2010. године, а поменуте одлуке донете су на основу Закона о заштити права и слобода националних мањина у Србији.

Прва Централна свечаност поводом празника одржана је у јануару 2008. године у Новом Саду, а затим се сваке године одржавала у другом месту. Ове године домаћини Централне прославе  су Суботичани.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ