Преко медија до решења проблема са фармом крава

автор сен
929 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Почетком ове недеље по друштвеним мрежама, а затим и у медијима, прочуо се апел председника Савета Месне заједнице Руски Крстур Владимира Олејара, који од Војвођанске зелене иницијативе и медија тражи помоћ у решавању проблема са кравама са фарме „Кварк“, на месту некадашње „Економије“.

Овај проблем у селу траје већ неколико година – гладне краве са фарме руше ограде и удаље се понекад чак три километра од фарме. Улазе на туђе њиве на којима праве огромну штету, иду и на сеоско гробље, па чак и на рибњак. Излазе на главни пут и више пута су проузроковали саобраћајне незгоде. Грађани су писали петиције, случај је пријављиван МЗ, полицији, инспекцијама, али до решења се није дошло.

Како је за „Рутенпрес“ рекао председник Савета МЗ Владимир Олејар, на основу пријаве МЗ 2014. године на терен је изашла Ветеринарска инспекција из Сомбора, после чега је у МЗ стигао допис да је фарма крава „Кварк“ набавила неколико паса и поправила ограде, а инспекција нема компетенције за преузимање других мера.

Прошле недеље Олејар и члан Савета МЗ Звонко Рац били су на фарми, где су видели каква је ситуација и у каквим условима живе краве, али са власником „Кварка“ Александром Радуловићем до сада нису имали контакт. На основу виђеног закључили су да о кравама нико не брине, па је у апелу који је послат медијима, Олејар истакао да је „проблем што овде краве живе у нехуманим условима, немају шта да једу, једу сопствени измет, а цркотине су свуда по фарми. Краве су болесне и, с обзиром да су гладне, пробијају ограде и на њивама праве велике штете, једу све живо, газе и уништавају“.

Апел медијима и удружењима покренут је као једини начин изношења овог проблема у ширу јавност како би се покренуло његово решавање. За овај проблем заинтересовали су се многи медији у земљи.

1-Kravi-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ