Удружење завршило са предавањима, наредне недеље о паприци и „Агрокрстур“ и „Т-пам“

автор сен
969 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У Ресторану „Црвена ружа“ у Руском Крстуру јуче је одржано последње предавање које је ове зиме организовало Удружење произвођача паприке „Капсикум анум“, а како сазнаје Рутенпрес, за паприкаре ће наредне недеље бити још два предавања – у организацији предузећа „Агрокрстур“ и „Т-пам“.

На јучерашњој презентацији професор Петар Митровић са Института за пољопривреду и повртарство Нови Сад многобројним паприкарима говорио је о новој болести – гљивици „Cercospora capsici”, тзв. сивој пегавости паприке, карактеристичне за шећерну репу, а у последње време појављује се и на паприци.

Како је рекао професор Митровић, многи ову гљивицу мешају са бактеријом, јер се обе манифестују са пегама. Због повољних временских услова у овом делу године, бактериоза се најчешће појављује 15. јуна и за њу су специфичне пеге (флеке) неправилног облика. Са друге стране, сива пегавост паприке се појављује у сушном делу године и због високих температура, најчешће од половине августа и може се препознати по пегама правилног облика. Као меру заштите од болести, Митровић препоручује узгајање толерантних сорти хибрида и примењивање фунгицида.

Презентацију о продукцији разних сорти паприке и препарата који нуде јуче су одржали представници комапније „Зелени хит“, а о осигурању биљне производње говориле су представнице „Дунав осигурања“.

На предавању је кратко најављено да ће ове године паприку директно откупљивати и швајцарско предузеће „Лукова“ које у Србији има три хладњаче.

1-Paprigare-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ