У Крстуру има хиљаду пензионера

автор зам
984 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Месна организација (МО) пензионера Руски Крстур је 26. фебруара, на редовној Годишњој скупштини-збору прихватила извештај о раду и финансијски извештај за 2016. годину и план рада за ову годину, додељене су захвалнице и донета је одлука о чланарини за 2017. годину. Осим чланова МО; на седници Скупштине присуствовали су и председник Општинског удружења пензионера Кула Душан Пејановић и члан Извршног одбора Општинског удружења Стеван Рајић.

У извештају о раду за прошлу годину председник МО пензионера Јарослав Малацко рекао је да је, и поред одређених финансијских потешкоћа, Организација реализовала више активности, првенствено везане за набавку разних прехрамбених производа и огрева за своје чланове и старијим особама по приступачнијим ценама и са могућношћу плаћања у више рата, организовани су разни здравствени прегледи, одлазак на одмор и рехабилитацију, предавања о здравој исхрани и заштити од болести, радило се и на уписивању пензионера за животно осигурање, као и на упису нових чланова, којих је тренутно у Крстуру 1 000, а око 400 плаћа чланарину. Такође, преко МО пензионери су могли да замене старе за нове здравствене књижице.

Друштвени и културно-забавни живот пензионера био је организован заједно са Клубом пензионера, који редовно ради у њиховом Дому, учествовали су на такмичењу у Врњачкој бањи, организовали акције на уређењу Дома и око њега, постављена је метална ограда око зграде Дома, један ПВЦ прозор, а осим активних чланова, МО је имала подршку и Месне заједнице, ЈКП „Руском“ и других удружења у селу.

6-Penzionere-02

Финансијски извештај на Скупштини поднео је касир МО Јоаким Рац, који показује да су укупни приходи биле нешто већи од 405 000, расходи скоро 350 000 динара, тако да је организација деловала позитивно, а везано за финансије речено је да има неколико корисника огрева и појединих производа који још увек нису измирили своје дуговање. Стога је закључено да ће се убудуће обустављати пружање услуга неплатишама, односно да ће моћи да користе услуге само уколико за њих плате у целини.

План рада за ову годину сличан је прошлогодишњем, а председник Општинског удружења пензионера Душан Пејановић позвао је чланове да се животно осигурају, као и своје брачне другове, ако су незапослени или не добијају пензију, под истим условима.

Гласањем је одлучено да ће чланови осим обавезне годишње чланарине, која сада износи 300 динара, чланови МО Руски Крстур ове године платити јо 100 динара, за разне поправке у Дому пензионера.

На Скупштини су подељене и Захвалнице за помоћ Месној организацији и за активно ангажовање у њеном раду, који су добили Михал Бесермињи, који је бесплатно направио поменуту ограду, Јарослав (Јанко) Џуџар за активност у Организацији, као и пекар Михајло Макаји, који помаже пензионерима када им је његова помоћ потребна.

6-Penzionere-06

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ