Ана Томанова Маканова на челу Координације националних савета

автор зам
931 Опатрене

БЕОГРАД – У Београду је јуче одржан састанак Координације националних савета националних мањина у Србији, на којем је за председавајућу Координације изабрана Ана Томанова Маканова, председница Националног савета (НС) Словака и потпредседница Скупштине АП Војводине, а за њеног заменика Есад Џуџо, потпредседник Националног савета Бошњака.

На састанку новоконституисане Координације после прошлогодишњих избора за националне савете присуствовали су представници 19 националних савета, од 21 колико их има у Србији. На састанку нису присуствовали представници НС Македонаца и Бугара, а испред НС Русина на састанку је присуствовао заменик председника Савета Јовген Мудри.

Како Рутенпрес сазнаје од Мудрија, разговарало се о будућем, како је речено – много организованијем раду и значајнијој улози Координације НС, како би то тело постало одговоран и равноправан партнер државе у остваривању свих права националних мањина. Договорено је да ће седиште Координације НС бити у Палати Србије, у просторијама који је за ту намену Влада Србије уступила Координацији.

На састанку се највише говорило о изради Акцијског плана за остваривање права националних мањина за преговарачко поглавље 23 у приступним преговорима са Европском унијом. У 25-чланој Радној групи за израду Плана је и седам представника националних савета, но,како је закључено на састанку, Координација захтева да би у Радну групу била укључена и председавајућа Координације, као и представници НС Албанаца и НС Рома, који су после састанка присуствовали и на првом састанку поменуте Радне групе.

Такође, Координација захтева већи утицај на израду Акцијског плана за поглавље 23 због заступања интереса националних мањина и савета, с обзиром да, како је речено – оно што ће бити записано у овом поглављу, то ће остати и после уласка у Европску унију. Из тог разлога Координација ће оформити и своју посебну Радну групу за израду и праћење остваривања Акцијског плана, али и уопште – за системско решавање проблема у остваривању права свих националних мањина у Србији.

На састанка Координације покренута је иницијатива за сазивање Републичког савета за националне мањине, а постоје наговештаји да ће састанак овог тела убрзо бити и одржан.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ