Богата „Костељникова јесен“ од 6. до 21. новембра

автор зам
901 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Овогодишња 22. Културна манифестација (КМ) „Костељникова јесен“ биће одржана од 6. до 21. новембра, утврђено је на јучерашњем састанку Организациног одбора Манифестације у крстурском Дому културе. Осим у Руском Крстуру, програми „Јесени“ биће и у Куцури, Ђурђеву и Кули, али и у Осјеку у Републици Хрватској.

Осим представљања нових књига и рукописа збирки на русинском језику, новост на овогодишњој КЈ је да ће се као гост Манифестације представити еминенти српски писац Светислав Басара.

Јавност ће бити упозната и са до сада необјављеним делима Хавријила Костељника, биће представљена и два нова музичка компакт-диска, а гостоваће и познати Суботички тамбурашки оркестар.

Програм „Костељникове јесени“ 6. новембра почеће у крстурској Школи „Петро Кузмјак“ са представљањем нових дела Ирине Харди Ковачевић, Меланије Римар, Ахнете Бучко Папхархаји, Владимира Бесермиња, Николе Шанте, Асје Папуга, а могуће и Ксеније Љикар (из Миклушеваца) после чега ће истог дана бити први од више планираних музичко-књижевних вечери. На овом првом, 6. новембра, гост ће бити Светислав Басара.

Два програма КЈ у Куцури биће одржана 12. новембра – у ОШ и Читаоници, а 14. новембра у Етно-клубу „Отето од заборава“, у организацији Месног одбора Матице русинске, где је планирано и представљање компакт-диска са приповеткама Владимира Сабо-Дајка „Равнице цар“.

Књижевно-музичко вече у Ђурђеву биће одржано 14. новембра, а термин одржавања ликовне вечери у Осијеку биће утврђен наредних дана.

У Руском Крстуру, 7. новембра, осим представљања књига, биће представљен и нови компакт-диск „Крстурска четири звона“ на ком композиције на русинском језику певају четири свештеника и један појац.

Целовечерњи концерт Суботичког тамбурашког оркестра биће у Великој сали крстурског Дома културе 13. новембра, а ово вече ће бити проткано са изабраним стиховима Хавријила Костељника.

Дваведест друга „Костељникова јесен биће завршена у суботу, 21. новембра, са традиционалним послеподневним Сусретом рецитатора у Кули и вечерњи главни Мултумедијални програм младих „Дњовка“ у Крстуру.

У оквирима „Дњовке“ у петак, 20. новембра, биће отворена изложба фотографија изабраних са конкурса „Пакта Рутенорума“, представљен нови компак-диск са композицијама Златка Русковскија, а планирана је и промоција емисије за младих „Останите насмејани“ Радио Новог Сада.

KJ-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ