Војвођански заводи за културу биће представљени у Бриселу

автор зам
981 Опатрене

НОВИ САД – Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић прошле недеље разговарао је са директорима завода за културу Војводине о представљању свих шест завода у Бриселу, у Белгији, на „Отвореним дану 2015“, који ће бити одржан 13. октобра у просторијама Европског парламента.

На радном састанку са покрајинским секретаром Грујићем присуствовали су директори завода за културу војвођанских Русина Сергеј Тамаш, Хрвата Томислав Жигманов, Словака Милина Склабинска, Мађара Мартина Хонди, Румуна Тодор Урсу и директор Завода за културу Војводине Владимир Копицл.

Представљање свих завода, односно култура националних заједница Војводине биће на Округлом столу ком ће домаћин бити посланик у Европском парламенту Едвард Кукан, а презентација ће бити остварена уз техничку подршку канцеларије војвођанског „Фонда за европске послове“ у Бриселу, као и Амбасаде Републике Србије.

Како је речено на састанку, представљање у Европском парламенту у Бриселу велика је част и за заводе и за војвођанске националне заједнице, као и за све најзначајније покрајинске институције. Округли сто ће трајати 90 минута, и за то време заводи ће приказати богатство својих заједница, али истовремено и интеркултуралност мултиетничке Војводине.

Како је саопштено, на презентацији ће у првом делу бити приказан седмоминутни документарни филм у ком ће бити представљена свака мањина посебно, са акцентом на историјско-културолошки приказ, а у другом делу биће презентација активности самих завода. Истог дана увече, Амбасада Републике Србије у Бриселу организоваће мултимедијалну изложбу на којој ће бити заступљени сви заводи за културу у Војводини.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ