Вулин: Без вас бисмо били сиромашнији

автор мхк, фото маз
988 Опатрене

БЕОРАД – Поводом Међународног дана људских права – 10. децембра, у суботу су се на Београдском сајму представили 15 од 21 националне мањине у Србији који су организовани преко националних савета. Представљање, под називом „Мозајик Србије“, организовали су Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије, у сарадњи са националним саветима националних мањина, а наглашавајући да је политика Србије према националним мањинама у складу са највишим светским стандардима, манифестацију је отворио министар за рад, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александра Вулин.

-Искрено сам поносан са оваквим одзивом и односима међу мањинама и људима. Волимо сваку националну мањину, без вас бисмо били сиромашнији и једнообразни – рекао је на отварању Манифестације „Мозајик Србије“ министар Александар Вулин и навео да у Србији на језицима националних мањина излази 118 штампаних медија, од којих су 39 мешани, као и да се на 76 ТВ-канала емитује 8 000 програма, а од 103 радио-станице 11 000 сати месечно су програми на језицима националних мањина.

Присутне је поздравила директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, која је нагласила да је Србија сачувала мултикултуралност.

-Трудимо се да решавамо проблеме и унапређујемо положај свих мањина. Они су мост за повезивање са комшијама и поштовање међу народима. Морамо и желимо да живимо заједно, то је наш циљ – рекла је Пауновићева.

Ово је први пут у Србији да је Међународни дан људских права обележен и великом манифестацијом посвећеној припадницима националних мањина, који су се представили културним програмом, информативним, образовним и издавачком делатношћу, као и са својим националним кухињама, народном ношњом, старим занатима и другим садржајима.

На бини је, пред многобројном публиком, као представник Русина, наступила Певачка група „Бикићанке“ из Бикића, у народној ношњи, као и Млађа певачка група КПД „Ђура Киш“ из Шида.

Осим у заједничком културно-уметничком програму, Русини су се представили и на посебном штанду и с издањима НИУ „Руске слово“ и Завода за културу војвођанских Русина, ученици и просветни радници су на пригодан начин представили Гимназију, односно Основну и средњу школу са домом ученика „Петро Кузмјак“ из Руског Крстура, Удружење жена „Бикићанке“ из Бикића је припремило богат етно-сто са традиционалним кухињом, Удружење жена „Бајка“ из Крстура изложило је своје ручне радове.

Поводом Међународног дана људских права и представљања националних мањина на Београдском сајму, популарна ТВ-емисија РТС „Жикина шареница“ у суботу је била посвећена мањинама, а у њој су као први представљени Русини, са песмом коју је отпевао Марко Радишић, у пратњи оркестра КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева.

1-Mensini-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ