Данас почиње Драмски меморијал Петра Ризнича Ђађе

автор зам
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Отварањем изложбе дигиталних радова младе уметнице Кристине Гшвенг из Врбаса данас, 15. априла, у Руском Крстуру почиње 48. Драмски меморијал Петра Ризнича Ђађе. Изложба је постваљена у холу на улазу у Велику салу Дома културе, а биће отворена у 19,30 часова.

Смотру позоришног стваралаштва Русина у Србији, која ће трајати до 23. априла, на сцени Дома културе у 20 часова свечано ће отворити заменик председника Општине Кула Велибор Милојичић и истакнути русински културни радник, публициста и драмски аматер Ђура Лаћак. Прву представу на Меморијалу – „Она није крива“ Јовгена Кочиша, у режији Михајла Зазуљака – одиграће Русинско народно позориште (РНТ) „Петро Ризнич Ђађа.

На 48. Драмском меморијалу учествоваће једанаест представа – седам за старије и четири дечије представе – две поменутог РНТ, две Драмског студија АРТ крстурског Дома културе, и једна Завода за културу војвођанских Русина, Културног центра Кула, КУД „Јаким Харди“ из Петроваца, Русинског културног центра Нови Сад, КПД „ДОК“ из Куцуре, КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева и Русинског КУД „Др Хавријил Костељник“ из Куле.

Све представе ће бити одигране у Великој сали Дома културе, дечије од понедељка, 18. па до четрвтка 21. априла и почеће у 13 часова, а вечерње представе у 20 часова. Представе за старије неће бити у понедељак и уторак.

Као и прошле године, дечије представе ће организовано пратити и ученици из места где је организована редовна или изборна настава на русинском језику, а њихов долазак организује Одбор за образовање Националног савета Русина.

У представама за старије жири публике, у ком су већином новинари из русинских медија, наградиће глумца за најбољу улогу у представи.

У суботу, 16. априла, на Драмском меморијалу учествује Омладинска група Драмског студија АРТ Дома културе Руски Крстур, која ће извести представу „Сезона лова на ловца“ Олександра Витера, у режији Владимира Нађа Аћима.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ