Данас почиње семинар за кореографе и фолклораше у Крстуру

автор зам
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У Руском Крстуру данас је почела стручно-едукативна радионица, односно семинар за кореографе и фолклораше русинских културно-уметничких друштава. Семинар ће трајати четири дана, а организовао га је Завод за културу војвођанских Русина (ВР), а на основи потписаног Споразума о међурегионалној сарадњи између АП Војводине и Закарпатске области Украјине.

Стручно-едукативну радионицу држаће кореограф Закарпатског хора из Ужгорода Микола Мовнар а, како је најављено, помагаће му кореографи Јоаким Рац Мими из Руског Крстура и Звонко Костелник из Хрватске и корепетитор Јулијан Рамач Чамо из Крстура.

Завод за културу ВР на семинар је позвао по једног кореографа и по један пар фолклораша из КУД „Жатва“ из Куцуре, КПД „Карпати“ из Врбаса, Русинског културног центра Нови Сад, КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева, КПД „Ђура Киш“ из Шида, КПД „Иван Котљаревски“ из Бикић Дола и крстурског Дома културе.

Стручно-едукативна радионица са теоријским и практичним предавањима из области фолклора организована су у сарадњи са Националним саветом Русина и Школом „Петро Кузмјак“ и чијем интернату ће бити смештени учесници семинара.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ