Дванаест кореографија, први пут заједничка

автор тах
1.1k Опатрене

КУЦУРА – На завршном програму Фестивала фоклора Русина и других националних заједница „Куцурска жетва 2015“, која је у суботу, 11. јула одржана у Великој сали Дома културе у Куцури, учествовали су фолклорни ансамбли из девет друштава који су извели дванаест фолклорних тачака. Осим у сали, публика је Фестивал пратила и испред Дома културе где је био постављен велики видео-бим.

Са кореографијама су се представили домаћини КУД „Жетва“, КПД „Карпати“ из Врбаса, Дом културе из Руског Крстура, КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева, КУД „Петро Кузмјак“ из Новог Орахова, КПД „Ђура Киш“ из Шида и КУД  „Јаким Говља“ из Миклушеваца из Хрватске.

Гост куцурског КУД „Завичајно врело“ био је фолклорни ансамбл КУД „Др Младен Стојановић“ из Младенова, а представници мађарске националне заједнице у Куцури су на „Куцурску жетву“ позвали КУД „Карољ Сирмаи“ из Врбаса, које се представило са две композиције.

Изведена је и интересантна кореографија фолклораша из више места, која је настала на семинару за фолклораше који је прошлог месеца одржан у Руском Крстуру, у организацији Завода за културу војвођанских Русина. Заједнички реализована кореографија „Тропоћанка“ први пут је представљена управо на „Куцурској жетви“, а кореограф је Никола Мовнар из Ужгорода у Украјини, који је био и предавач на поменутом семинару.

Конферансу је написао Никола Шанта, а програм су водили Емилија Чизмар и Стеван Самочета

Више фотографија на нашем сајту у посебној галерији са Фестивала „Куцурска жетва 2015“.

Tanci-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ