Завршен Међународни волонтерски камп

автор сен
987 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Последњег дана 10. Међународног волонтерског кампа „Summer in Ruski Krstur („Лето у Руском Крстуру“) на радионици представљања народа у Војводини волонтери су чули српске изворне песме, које су извеле Сања Чапко и Јована Ногавица, чланице Девојачке певачке групе и Фолклорне секције Дома културе, па су их научиле и познато Ужичко коло. Овом презентацијом завршен је овогодишњи Камп, који је трајао од 4. јула.

На Волонтерском кампу учествовало је петоро младих из Турске, Немачке, Француске, Хрватске и двадесетак волонтера из Крстура.

Кроз две динамичне недеље, волонтери су у крстурском одељењу „Цицибан“ ПУ „Бамби“ фарбали и цртали по зидовима, у чему су им помогла и деца. У радној недељи волонтери су офарбали и део ограде на гробљу, рукохвате, мердевине и ограду на базену и стубове на путу за Водицу.

У другој недељи Кампа волонтери су видели и пробали ношњу пет народа који живе у Војводини – Русина, Мађара, Словака, Украјинаца и Срба. Сваког дана у оквирима радионица имали су задатак да направе и традиционална јела тих народа, а ове радионице је осмислила и организовала Љубица Њаради.

Волонтерски камп организовало је Туристичко удружење „Руски Крстур“ чија је председница Ивана Дудаш оценила да је био успешан, а у сарадњи са Волонтерским центром Војводине и уз финансијску подршку Радног тела за младе Националног савета Русина и Општине Кула.

Камп је и ове године имао велику подршку Каритаса (где су се волонтери хранили и одржавали радионице), Парохије (где су били смештени), Месне заједнице Руски Крстур и ЈКП „Руском“.

Лидерка кампа Дорис Бучко похвалила је и захвалила се Крстурчанима што су и ове године помогли у исхрани волонтера доносећи поврће и воће, а неки суграђани су и материјално помогли.

5-Kamp-01

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ