За подршку у организацији Празника Куљанима лап-топ и народна ношња

автор зам
950 Опатрене

КУЛА – У просторијама Русинског КУД „Др Хавријил Костељник“ у Кули, јуче, 27. октобра, одржан је седми састанак Организационог одбора за Централну прославу националног празника Русина, која ће наредне године, 16. јануара, бити одржана у Кули.

На сваком новом састанку Организационог одбора детаљи програма су конкретизованији, па је тако и на јучерашњем састанку речено да је прикупљање материјала за монографију о Русинима у Кули при крају, набављен је и потребан технички материјал за ликовне изложбе (Лидије Барна и Амалије Ковач), а на састанку је речено да ће етно-столови за Централну прославу припремити Удружење жена „Бајка“ из Руског Крстура.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Било је речи и о сценографији, као и о тачкама планираним за Свечану академију на којој ће учествовати рецитатори из Куле, Мешовита певачка група домаћег Русинског КУД „Др Хавријил Костељник“, коју руководитељка Еуфемија Планкош припрема заједно са Јулијаном Рамачем, као и Мешовити хор крстурског Дома културе.

На Свечаној академији као вокални солиста, али и у дуету са Агнетом Тимко, наступиће и Љиљана Барна Никитовић из Куле, која је и члан Националног оркестра. Наступиће и победници на русинским фестивалима – вокални солисти Јовген Нађ и Танита Ходак, Девојачка певачка група Дома културе Руски Крстур, Мушка певачка и Женска певачка група новосадског РКЦ, а свој наступ имаће и Национални оркестар.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Почеле су и припреме за турнир у шаху за време обележавања празника, а на јучерашњем састанку истакнуто је да су 19. октобра Завод за културу војвођанских Русина (ВР) и Општина Кула потписали Протокол о сарадњи у организовању и одржавању Централне прославе националног празника Русина у Србији.

На програмима Централне прославе биће истакнуто и да Русински КУД обележава 20-годишњицу од оснивања, а у оквирима техничке подршке за учествовање у организацији прославе, директор Завода за културу ВР Сергеј Тамаш председнику домаћег Друштва Владимиру Бучку јуче је поклонио нови лап-топ, као поклон од Завода. У оквирима ове подршке чланови Мешовите певачке групе добиће нову народну ношњу за наступе.

Осим Куљана и поменутог Тамаша, на јучерашњем састанку, као чланови Организациног одбора, присуствовао је и заменик председника Националног савета (НС) Русина Јовген Мудри и председник Извршног одбора НС Жељко Ковач.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ