Ирина Харди Ковачевић добитница награде Друштва књижевника Војводине

автор тањуг/зам
1.1k Опатрене

НОВИ САД – Друштво књижевника Војводине (ДКВ) донело је одлуку о овогодишњим наградама, па ће награду за књигу године добити песник Недељко Терзић за наслов „Глад и гледај“, за превод године награђена је Зденка Валент-Белић, за превод романа Павела Ранкова „Десило се првог септембра (или неког другог дана) са словачког језика, а награду ДКВ „Мирослав Стрибер“ добиће Ирина Харди Ковачевић за књигу „Небо изнад Крстура“.

Како је речено у образложењу награде, књига приповедака и легенди „Небо изнад Крстура“, у издању НИУ „Руске слово“, обухвата 31 приповедку о дешавањима с краја 19. и почетка 20. века, а жири је посебну пажњу посветио концепцији књиге и чињеници да је Харди Ковачевић прво израдила попис чудесних фантастичних дешавања код Русина, угледајући се на мајстора словенског приповедања – Гогоља.

-На списку сеоских чудеса, од којих су саткане приповетке Ирине Харди Ковачевић, појављује се и црни врабац и тајанствена баба, која има негативне магичне функције. Жири сматра да књига значајно доприноси упознавању културних представа и вредности русинске заједнице – стоји у образложењу за доделу Награде „Мирослав Стрибер“, ДКВ Ирини Харди Ковачевић.

Све награде добитницима ће бити уручене на редовној Скупштини ДКВ 27. априла.

1-IHK-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ