Конституисан Пододбор за демографију

автор тах
1k Опатрене

ВРБАС – Јуче, 14. новембра, у просторијама КПД „Карпати“ у Врбасу одржана је конститутивна седница Пододбора за демографију Одбора за службену употребу језика и писма Националног савета (НС) Русина, а за председника Пододбора изабран је Борислав Сакач из Новог Сада.

На седници је присуствовало пет од шест чланова Пододбора, као и потпредседник НС Никола Шанта, председник Извршног одбора НС Жељко Ковач и секретар НС Тања Арва Планчак. На седници је прихваћен и Правилник о раду и утврђени су циљеви и планови рада Пододбора.

Како је истакнуто, Пододбор за демографију ће бринути о најмлађима у русинској заједници, а до следеће седнице у плану је израда календара догађаја значајних за функционисање овог тела, као и платформи за предшколску, школску и средњошколску децу. Такође, истакнуто је да ће се почети са статистиком рођења деце у русинској заједници, а као један од начина финансирања вођења демографске политике поменуто је оснивање посебног фонда.

На јучерашњој седници чланови Пододбора су распоредили и средства која је НС определио за његове потребе, па је тако већина средстава намењена за дечије активности у Русинском културном центру у Новом Саду, а мања ће бити искоришћена за финансирање честитки за новорођену децу у русинској заједници у овој години.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ