Коњички ходочасници у Крстуру

автор сен
974 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – На путу ходочашћа кроз Србију, коњички ходочасници из Мађарске су јуче послеподне дошли и у Руски Крстур. На пут су кренули 4. јула, до сада су обишли места у Банату и Срему, а сада је на реду Бачка.

Ходочасници су чланови мађарског коњичког клуба, а прошле године су на коњима обишли скоро целу Мађарску и људима су поделили чудотворне медаље које треба да их штите од зла.

На улазу у Крстур из Лалића јуче су их дочекали чланови Коњичког клуба „Русин“, млади чланови секција Дома културе Руски Крстур обучени у народну ношњу, заједно са њима на свом коњу је био и Крстурчанин Иван Међеши, па су заједно прошли кроз село, што је изазвало велико интересовање грађана. Ходочасници су посетили и музејску збирку у Замку и Катедралну цркву.

У местима која обилазе ходочасници људима дају поменуте медаље, а остављају их и на улазу, у центру или излазу из неког места.

Данас преподне били су на литургији у Водици, а после тога ће на крст у центру Крстура ставити чудотворне медаље са ликом Богородице и Маријиним и Исусовим срцима.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ