Коњички ходочасници ће проћи и кроз Крстур

автор зам
937 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У Руски Крстур ће, између 25. и 27. јула, проћи јахачи на коњима из Мађарске, који су на ово својеврсно коњичко ходочашће кренули 4. јула, а свратиће и у Србију.

О посети јахача из Мађарске и њиховом путу јуче, 11. јула, на састанку у Дому културе у Руском Крстуру детаљније је информисао један од организатора ходочашћа – предузетник Чаба Пустај из Купусине, а састанку су присуствовали још и крстурски парох о. Михајло Малацко, в.д. директора Дома културе Јаким Рац, председник Коњичког клуба „Русин“ Жељко Папуга и мајстор-каменорезац Владимир Малацко ст.

Како је истакао Пустај, ово ходочашће траје већ две године и до сада су у Мађарској обишли места око српске и хрватске границе и у местима кроз која пролазе остављају чудотворне медаље са ликом Марије и срцима Исуса и Марије, а медаље деле и грађанима. Договорено је да ће у Крстуру чудотворне медаље ставити на крст у центру села, а с обзиром да на свом путу посећују и водице и друга ходочасничка места, посетиће и крстурску.

У Водици ће и преспавати, биће и Литургија, а осим верника и других Крстурчана, са својим запрегама ће их сачекати и чланови домаћег Коњичког клуба „Русин“, аматери Дома културе у народној ношњи, а могуће је да ће за госте бити припремљени и други садржаји.

Тачан датум једнодневне посете јахача и њихове пратеће екипе биће познат до 24. јула. У Крстур ће доћи из Селенче и продужиће у Дорослово, јер путем посећују и места у којима живе разне националности.

4-Sedlace-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ