Крстурски Хор певаће химну Србије на конститутивној седници Народне скупштине

автор зам; фото: апм
1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР/БЕОГРАД – Из одељења за протокол, едукацију и презентацију скупштинске баштине Народне скупштине Републике Србије у четвртак, 26. маја, у Руски Крстур је стигао службени позив Мешовитом хору Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве св. о. Николаја, да отпева Химну Србије на почетку прве седнице Народне скупштине у новом сазиву, која ће бити у првој недељи јуна.

Предлог да Хор из Руског Крстура пева на првој, конститутивној седници, дала је народна посланица Олена Папуга.

Биће то други пут да неки русински хор пева у Народној скупштини, јер је у децембру 2014. године, химну Србије певао Мешовити хор „Хармонија“ из Новог Сада. Овакву част је овог пута добио крстурски хор, који ће државну химну певати не само народним посланицима, већ и највишим функционерима Србије, представницима амбасада у Србији и другим истакнутим гостима на конститутивној седници.

Како се наводи у позивници, у Народној скупштини је пракса да химну Србије певају истакнути хорови, којиме је то једно велико признање за успешан и вредан рад. До сада су гости Народне скупштине били хори Ансамбла „Коло“, АКУД Абрашевић из Београда, АКУД „Иво Лола Рибар“, „Барили“ из Пожаревца, „Обилић“, АКУД „Крсманац“, „Свети Јован Крститељ“ из Бачке Паланке и други.

Садашњи Мешовити хор Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве св. о. Николаја наставља дугогодишњу традицију хорског певања у Руском Крстуру, с обзиром да је 2014. године обележена 120-годишњица од оснивања првог хора.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ