Наредне године презентација Русина у Београду и иностранству

автор зам
951 Опатрене

НОВИ САД – Образлажући Програм рада Завода за културу војвођанских Русина на шестој седници Националног савета Русина, директор Завода Сергеј Тамаш, 5. децембра рекао је да Завод са разним садржајима следеће године планира да представи Русине у Београду, али и у Украјини и Словачкој.

Представљање Русина, односно русинске материјалне и нематеријалне културе, у Београду ће бити у Етнографском музеју у августу, а како је речено, Етнографски музеј је овај програм већ уврстио у своје активности за наредну годину. У програму ће бити представљена русинска народна ношња, фотографије са стаклених негатива фотографа Осифа Будинскија из Руског Крстура, монографија „Народна ношња и игре бачванско-сремских Русина“ и други, а представљање ће пратити музички и књижевни садржаји.

Сличне презентације Русина из Србије, с представљањем издања русинских издавача, већ у фебруару 2016. године требало би да буду одржани у Ужгороду, у Украјини, као и на пролеће или почетком лета у Прешову у Словачкој, а на осноуи потписаних Међурегионалних споразума Војводине са областима у Украјини односно Словачкој.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ