Обележена 200-годишњица од рођења Петра Кузмјака

автор маф
940 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У крстурској Основној и средњој школи са домом ученика „Петро Кузмјак“ у суботу, 1. октобра, пригодним програмом обележена је 200-годишњица од рођења учитеља Петра Кузмјака, чије име носи ова школа, такође и једна улица у Крстуру, као и русинско културно-уметничко друштво у Новом Орахову.

Овом приликом крстурска Школа и Национални савет (НС) Русина, односно њихова Радна група, организовали су Округли сто посвећен Петру Кузмјаку на ком су учестовали и гости из Словачке, из Средње стручне школе у Попраду у Словачкој и из Страњана, родног места учитеља Кузмјака.

Свечаност је почела полагањем цвећа на бисти Петра Кузмјака испред Школе, а цвеће су положили директор Школе из Попрада Васиљ Кузмјак и председница Одбора за образовање НС Меланија Римар.

7-Kuzmjak-04

У школском холу присутне је у име Школе поздравила и отворила изложбу педагог Љубица Њаради, а ученици другог разреда одељења на русинском језику Гимназије извели су кратак програм. На позиву да заједно обележе овај јубилеј захвалио се директор Васиљ Кузмјак и градоначелница Страњана Вјерка Кравчакова.

Модератор Округлог стола с темом „200 година од рођења Петра Кузмјака“ био је Саша Сабадош, а излагали су др Јанко Рамач, Ђура Лаћак и Никола М. Цап.

Директор Школе из Попрада Васиљ Кузмјак презентовао је специјално за ову прилику видео-филм и фотографије посвећене Кузмјаковом родном крају и селу Страњани, а изнео је и сећања своје мајке на свог рођака – учитеља Кузмјака.

На свечаности су били присутни поменути гости из Попрада, Хуменог, Старе Љубовње, као и више чланова НС Русина, народна посланица Олена Папуга, свештена лица и други гости.

7-Kuzmjak-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ