Овог викенда „Црвена ружа“

автор зам
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У петак, 24. јуна, у Руском Крстуру почиње 55. Фестивал русинске културе „Црвена ружа“ који ће трајати до недеље, 26. јуна.

На најстаријем и највећем фестивалу Русина на овим просторима ове године ће бити одржано шест културно-уметничких манифестација и три пратећа програма, а организатор – крстурски Дом културе, у сарадњи са месним удружењима и организацијама, за посетиоце припрема и програм за разоноду.

Фестивал русинске културе „Црвена ружа“ у петак и суботу биће одржан на отвореној сцени у дворишту Школе „Петро Кузмјак“, а у недељу у Великој сали Дома културе.

Фестивал ће у петак, 24. јуна, почети у 17 часова отварањем изложбе ликовних радова Анђелке Античевић из Беркасова, а изложба ће бити у холу Дома културе. Истог дана у 18 часова биће манифестација за децу „Црвени пупољак“, а у 21 час „Одјеци равнице“, на којој ће наступити КУД из места у којима живе Русини.

У току „Руже“ у суботу, 25. јуна у 10 часова биће отворен Крстурски сајам (поред Мајсторског дома), а у исто време у Спортској хали Међународни турнир у одбојци, у оквирима Спортских игара „Јаша Баков“. После турнира у одбојци, у Спортској хали биће организована спортска такмичења за децу и особе са посебним потребама.

У суботу у 20 часова биће Свечани концерт „У сред широке равнице“, на ком ће наступити ансамбли за изабраним тачкама, а као гост наступиће ансамбл „Србија“ из Куле.

Истог дана у 22 часова у дворишту Школе биће Естрадни концерт на ком ће учествовати Тамбурашки састав „Равница“ из Суботице.

Фестивал ће у недељу 26. јуна бити завршен са својом традиционалном манифестацијом „Црвена ружа“, на којој ће се за најлепши женски и мушки глас такмичити четрнаесторо младих певача.

Одржавање Фестивала русинске културе „Црвена ружа“ финансијски подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-заједнице, Општина Кула и Месна заједница Руски Крстур.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ