Општина Врбас дала гаранцију да ће и после приватизације бити емитовани програми на језицима мањина

автор апм
976 Опатрене

ВРБАС – Јуче у просторијама Општине Врбас одржан је састанак везан за приватизацију Јавног предузећа за информисање Врбас, односно програме на језицима националних мањина, који би и после процеса приватизације требали да остану у Информативном центру.

На састанку је предложено да се оформи група у којој ће бити представници Националног савета (НС) Русина и НС Мађара, начелница Одељења за друштвене делатности Мира Недић и директорка Информативног центра Весна Рогановић. Ово тело би требало да заступа интересе информисања на језицима мањина пред вишим органима и да прати стање на терену.

Том приликом локална самоуправа националним саветима дала је гаранције да ће будућег власника предузећа за информисање обавезати да у Врбасу задржи програм на језицима националних мањина такав какав је сада.

Председник Извршног одбора НС Русина Жељко Ковач на састанку је истакао да је иницијатива за очување програма на језицима националних мањина у локалним медијима и после њихове приватизације дата на Одбору за информисање НС Русина, па је овај састанак у Општини Врбас одржан у правцу превентивног деловања, односно да се програм на русинском, мађарском и украјинском језику и даље емитује.

На састанку је присуствовала и чланица Одбора за информисање НС Русина Еуфемија Гшвенг из Врбаса, као и досадашњи координатор Подручне канцеларије НС у Врбасу, председник КПД „Карпати“ др Дејан Захорјански.

1-Vrbas-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ