Општина Кула подржава обележавање Националног празника Русина

автор зам
1.2k Опатрене

Као и све друге активности и манифестације Русина, кулска општина ће подржати и Централну прославу Националного празника Русина, у јануару 2016. године – речено је у уторак, 28. априла на састанку челника Општине са представницима највиших русинских институција, одржаном у Кабинету председнице Скупштине општини Кула Снежане Мркаић.

Русини у Србији свој Национални празник обележавају 17. јануара, на дан када је са администрацијом тадашње Аустроугарске потписан службени документ о насељавању Русина у Бачку, а поред свечаности по местима где живе Русини, централна прослава се организује увек у другом месту. По одлуци Националног савета Русина, Централна прослава Националног празника идуће године је планирана у граду Кули и тим поводом су председник Извршног одбора Националног савета Русина Жељко Ковач, директор Завода за културу војвођанских Русина, као главног организатора и финансијера Централне прославе, мр Сергеј Тамаш и председник кулскох Русинског КУД „Др Хавријил Костељник“ Владимир Бучко, разговарали са председницом СО Снежаном Мракић, замеником председника Општине Кула Велибором Милојичићем, начелником Општинске управе Велибором Савковићем и шефом одборничке групе СНС у локалној скупштини Перцом Видекањићем.

Kula-02

 

Директор Завода за културу војвођанских Русина Сергеј Тамаш домаћине је упознао са досадашњим програмима обележавања празника и сарадњом са локалним самоуправама у њиховом организовању, а како је рекао Велибор Милојичић, и кулска локална самоуправа ће бити добар домаћин, тим више што је пример добрих међунационалниох односа, да у кулској општини живи највећи број Русина у Србији, а Општина финансира и рад јединог Дома културе Русина као установе (у Руском Крстуру), као и кулско КУД. Биће то афирмација Русина и у граду Кули и у целој општини, а на састанку је договорено да ће Завод за културу ВР са председником Општине Кула Драганом Трифуновићем потписати и посебан меморандум о техничкој сарадњи и подршци, како би се, речено је, и у буџету Општине могло планирати одређена средства за ту намену.

У будућем Организационом одбору за Централну прославу Националног празника Русина биће и представници Општине, а одмах је договорено да један од њих буде директор Културног центра Кула Каменко Бертић, где ће и бити одржана свечана академија и други програми. После састанка у Општини, Жељко Ковач, Сергеј Тамаш и Владимир Бучко су посетили и Културни центар, где су са Бертићем разговарали о поменутом програму, а како је речено на овим састанцима, почетком маја ће бити конституисан Организациони одбор прославе. Планирано је да она у Кули будзе 16. јануара 2016. године.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ