Организациони одбор за Централну прославу Националног празника Русина

автор зам
1k Опатрене

КУЛА – Пета седница Организационог одбора за Централну прославу Националног празника Русина у Србији, која ће у јануару 2016. год. бити у Кули, одржана је у уторак, 22. септембра, у просторијама Русинског КУД ”Др Хавријил Костељник”.

На овом састанку је договорено да се промоцију монографије, која је у припреми, на Централној прослави одржи у просторијама ШОМО Кула, где би била и изложба ручних радова кулског Удружења жена ”Идеја”.

Потврђено је да ће за Централну прославу Националног празника Русина у Србији бити организоване три изложбе – у простору гркокатоличке парохије у Кули изложба икона, у Галерији Културног центра (КЦ) Кула изложба радова уметнице из Куле Лидије Барна, а у Малој сали КЦ изложба ликовних радова Амалије Ковач, такође Куљанке. Поред Благодарне литургије у гркокатоличкој цркви и поменутих садржаја, поводом празника ће бити одржана и Свечана академија у Великој сали КЦ.

У Организационом одбору за прославу су и представници локалне самоуправе, који су још раније дали техничку и другу подршку овом важном догађају за Русину у Србији, а Завод за културу војвођанских Русина (који је главни организатор прославе) и Општина Кула ће о томе потписати и посебан Протокол о сарадњи.

Национални празник Русина у Србији је 17. јанур, а Централна прослава у Кули ће бити 16. јанура идуће године. Централна прослава се сваке године одржава у другом месту, или општини, у којој живе Русини.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ