О неговању русинског и мађарског језика у Врбасу на предшколском нивоу

автор апм
1.1k Опатрене

ВРБАС – У просторијама Општине Врбас јуче је одржан састанак о неговању русинског језика у Предшколској установи (ПУ) „Бошко Буха“ у Врбасу, као и о изучавању мађарског језика у тој установи и закључено је да постоји добра воља за све заинтересоване – у локалној самоуправи, националним саветима (НС) две мањине и у ПУ.

Када је реч о русинском језику, постоји тежња да се поново успостави неговање језика на предшколском нивоу, односно формирало групу деце која би једном недељно долазила на часове русинског језика у објекат ПУ у Старом Врбасу.

Како је истакла директорица ПУ Милијана Гријућ, од 30. марта до 15. априла на нивоу Установе биће конкурс за упис деце, када ће се напоменути родитељима да имају право да упишу децу на језику националне мањине, односно о томе се изјаснити у анкети. После прикупљених података о заинтересованости родитеља да упишу дете на неговање матерњег језика, биће формиране групе.

Председница Одбора за образовање НС Русина Меланија Римар на састанку је истакла да је показана добра воља, разумевање и да се нада да ће из тога да проистекну конкретни резултати, односно да ће се формирати група деце која негује матерњи језик, као посебна активност у поподневним часовима. Она је додала да у тој акцији сви имају своју улогу – да информишу, подсећају и буду упорни.

Осим Меланије Римар, испред НС Русина на састанку је био и председник Извршног одбора НС Жељко Ковач и чланица Одбора за образовање НС Весна Рагаји Цап, као и чланица Одбора за образовање Еуфемија Гшвенг. На састанку је присуствовао и досадашњи координатор Подручне канцеларије НС у Врбасу др Дејан Захорјански, као и представници мађарске националне заједнице Јанош Догнар и Ливија Боганч Андријашевић.

Домаћини овог састанка су били председница Скупштине општине Врбас Марјана Мараш, начелница Одељења за друштвене делатности Мира Недић, помоћница председника Општине задужена за образовање и васпитање Ксенија Бенце и директорка ПУ Милијана Грујић.

2-PU-02

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ