О унапређивању положаја Црногораца у Србији

автор сен
1.1k Опатрене

НОВИ САД – У понедељак, 6. априла, делегација првог сазива Националног савета (НС) црногорске националне мањине у Србији одржала је радни састанак са покрајинским секретаром за културу и јавно информисање Славишом Грујићем, на којој је било речи о положају црногорске националне мањине у Србији и његовом унапређивању.

НС црногорске националне мањине конституисан је 2014. године, па су тада црногорска удружења први пут конкурисала у Секретаријат за добијање средстава за пројекте.

По речима чланова делегације НС Црногораца, у Србији се, као Црногорци, изјаснило 38 500 грађана, а од тог броја у Војводини живи чак 27 000, тако да је седиште Савета у Врбасу.

До сада је одређен празник црногорске националне мањине у Србији, који ће симболично бити обележен 21. маја – на Дан независности Републике Црне Горе. Црногорски језик у службену употребу уведен је једино у Малом Иђошу, а по узору на друге националне савете, и црногорски ће радити на остваривању својих права, промоцији културе, језика, писма и обичаја, истакли су представници НС Црногораца на састанку са Славишом Грујићем.

Покрајински секретаријат Славиша Грујић истакао је да је оснивање НС црногорске националне мањине значајно због тога што је то начин за очувању културе, обичаја, језика и писма тог народа у Србији, на основу права која им гарантује Устав Републике Србије.

 

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ