Папуга на састанку ПСЈИЕ о малолетним мигрантима

автор зам
1k Опатрене

ТИРАНА (АЛБАНИЈА) – Чланица сталне делегације Народне скупштине Србије у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) Олена Папуга 8. и 9. априла учествовала је на састанку Генералног одбора ПСЈИЕ за социјални развој, истраживање и науку, који је одржан у Тирани, у Албанији.

На састанку се говорило о заштити права деце у мигрантским кретањима, односно малолетним мигрантима у југоисточној Европи, као и о другим дешавањима везаним за мигранте. Папуга је истакла да је од почетка миграционе кризе Србија изабрала проактиван приступ и дала адекватну помоћ у прихвату миграната, привременом смештају, здравственој заштити, помоћ у храни и лековима, као и све информације о процедури азила уз пуно поштовање њихових људских права, а посебно деце.

Присутне на састанку чланица делегације Србије Олена Папуга информисала је да је Србија донела Инструкције о поступању центара за социјални рад и установа из области социјалне заштите за смештај корисника у обезбеђивању заштите и смештаја малолетних миграната без пратње, потом и Акциони план у пружању помоћи, подршке и заштите малолетних миграната без пратње одрасле одговорне особе, а због

обезбеђивања благовременог, целовитог, једнаког и законитог поступања поменутих центара према мигрантима. Истакла је и све друге активности које је Република Србија, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, дефинисала у поступању са малолетним мигрантима.

На састанку је истакнуто да је социјална кохезија један од главних заједничких циљева ПСЈИЕ и у том смеру ће се и даље сарађивати са Међународном организацијом за миграције, УНИЦЕФ-ом, УНХЦР-ом, комесаријатима за избеглице, невладиним организацијама и хуманитарним организацијама у земљама Европске уније.

4-Papuga-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ