Почели Дани русинске културе

автор фес
1.3k Опатрене

БЕОГРАД – У Етнографском музеју у Београду јуче, 15. августа, почели су Дани русинске културе. У сарадњи са Етнографским музејом, али и са многим другим институцијама и појединцима, манифестацију која је одржана, и обе које ће се тек одржати, организовао је Завод за културу војвођанских Русина.

Дани русинске културе отворени су изложбом „Обреди прелаза у фокусу објектива фотографа Будинских“, а почели су химном војвођанских Русина коју је отпевао Хор „Хармонија“ из Новог Сада, под диригентством Весне Кесић Крсмановић.

Директорица Етнографског музеја Мирјана Менковић нагласила је да су Дани настали с идејом да се националне мањине представе на најбољи могући начин, на онај који допуњује оно што људи већ знају, или не знају о Русинима.

01 etno 08

Посебна захвалност, како је рекла Менковићева, припада коауторки поменуте изложбе др Мирјани Ђекић, етнологу, испред Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Дејану Радовановићу, саветнику, конзерватору у Музеју Војводине, који се побринуо за дизајнерски део изложбе, и Љубици Отић, музејској саветници у Музеју Војводине.

Директорица Музеја поздравила је председника Националног савета Русина Славка Раца, потпредседнике, в.д. директорицу Завода за културу војвођанских Русина Ивану Дудаш, а поменула је и оне који су заслужни за двонедељни програм у престоници, а који јуче нису присуствовали отварању.

У име Покрајинске владе и њеног председника Игора Мировића, присутне је поздравио и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић:

-Препознајемо тежњу русинске заједнице да представи оно што су генерације пре вас створиле, да крчите пут вашим потомцима да би они и даље на том путу градили и створено сачували – рекао је Ђоковић.

На отварању је госте поздравио и мр Сергеј Тамаш, донедавни директор Завода за културу војвођанских Русина, а истакао је да су Дани русинске културе на својеврстан начин круна свега што је Завод себи поставио као задатак, а један од њих је и сарадња са стручним институцијама да би се Русини представили тамо где им је и место, као што је Етнографски музеј.

Образлажући како је настала изложба „Обреди прелаза у фокусу објектива фотографа Будинских“, Мирјана Ђекић је и званично отворила манифестацију.

Манифестација Дани русинске културе трајаће до 28. августа.

01 etno 07

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ