Права националних мањина важни за поглавље 23

автор ртв/зам
1k Опатрене

БЕОГРАД – Са првим састанком Радне групе у Палати Србије јуче је почела израда Акцијског плана за остваривање права националних мањина, који је веома важан за преговарачко поглавље 23 у приступним преговорима са Европском унијом.

Циљ је да би се у потпуности применило постојеће прописе у редовној пракси – од државних до локалних органа.

Савет Европе и Европска комисија оценили су да су закони и прописи из те области веома квалитетни, али су препоручили унапређивање њиховог спровођења.

Србија је до сада прихватила више афирмативних закона који уређују мањинска права, а има и специфичност која не постоји нигде у Европи – национални савети националних мањина организовани су на централном нивоу, рекао је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе и члан Радне групе Иван Бошњак.

На конститутивном састанку Радне групе присуствовали су и представници компетентних министарстава, представници националних савета (НС) мањина, невладиног сектора, експерти Савета Европе (СЕ), као и шефица Преговарачког тима Србије Тања Мишчевић.

У складу са закључцима пре тога одржане Координације националних савета, на састанку је предложено да би као члан у Радно тело за израду Акцијског плана ушла и председавајућа Координације НС Ана Томанова Маканова и представници националних савета Албанаца и Рома.

Како је речено на састанку, основа за израду Акцијског плана за остваривање права националних мањина за преговарачко поглавље 23 биће Треће мишљење Саветодавног тела Комитета СЕ за Србију из новембра 2013. године.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ