Први сусрет младих у оквирима пројекта „Карпатске паралеле“

автор ртп
1k Опатрене

ВРШАЦ – У Вршцу, 3. и 4. децембра, одржан је први сусрет младих у оквирима пројекта „Карпатске паралеле“, који реализује Завод за културу војвођанских Русина.

У пројекту, који је подржала Фондација за отворено друштво, учествује двадесетак младих русинске, српске, словачке и румунске националне заједнице, па су на овом сусрету били ученици Гимназије „Петро Кузмјак“ из Руског Крстура, Гимназије и економске школе „Светозар Милетић“ из Србобрана, Гимназије „Михајло Пупин“ из Ковачице и Гимназије „Борислав Петровић Браца“ из Вршца, а у пратњи ученика су били њихови наставници.

Ученици ће у оквирима пројекта „Карпатске паралеле“ кроз три сусрета тражити заједничке елементе који су формирали културу српске, русинске, словачке и румунске заједнице за последња скоро три века њиховог присуства и живота на простору садашње Војводине. Овај заједнички елемент је и барок, не само као уметнички смер, већ и као култура живота која је утицала и на садашња времена.

Пројекат „Карпатске паралеле“ почео је у септембру и трајаће до 30. априла 2017. године, а осим сусрета у Вршцу, у његовим оквирима састаће се и млади у Ковачици и Руском Крстуру.

1-Paraleli-04

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ