Састанак Организационог одбора за централну прославу Дана Русина

автор зам
1k Опатрене

КУЛА – У просторијама Русинског КУД „Др Хавријил Костељник“ у Кули јуче, 6. октобра, одржан је шести састанак Организационог одбора за Централну прославу националног празника Русина, која ће се наредне године, 16. јануара, одржати у Кули.

У разматрању досадашњих и будућих активности у припреми програма Централне свечаности јуче је саопштено да је скоро две трићине материјала прикупљено за монографију о Русинима у Кули и да ће до краја овог или почетком следећег месеца бити комплетиран. За израду монографије задужен је Александар Мудри.

Ликовни уметници из Куле, Лидија Барна и Амалија Ковач, предали су и потребан материјал за припремање каталога о њиховим изложбама које ће бити на Централној свечаности, а чланови Одбора у контакту су са о. Јосафатом Хардијем из Словеније, родом из Кулем, чија ће изложба ликовних радова такође бити организована на Централној прослави, као и изложба радова Удружења жена „Идеја“ из Куле.

На јучерашњем састанку говорило се и о неким техничким детаљима који су потребни за постављање изложби, као и о одређивању задужених особа за припремање етно-столова са русинским традиционалним јелима.

На састанку је наглашено да пробе Националног оркестра, под диригентством Мирона Сивча, почињу следеће недеље у Новом Саду, а почеће и избор и припремање певача за наступ на Свечаној академији, за шта је задужена Агнета Тимко. За наступ на Свечаној академији припремају се и певачке групе домаћег КУД, под руководством Еуфемије Планкош, у чему ће јој помоћи Јулијан Рамач Чамо из крстурског Дома културе. Припреме је почео и камерни састав професора Школе за музичко образовање, а договорени су и други сегменти Свечане академије.

У другом делу Централне свечаности наступиће и млади рецитатори и музичари из Куле, у кулској гркокатоличкој цркви биће одржана Благодарна литургија, као и турнир у шаху.

На јучерашњем састанку је истакнуто да је потребно што пре потписати Протокол са Општином Кула о техничкој подршци у организовању Централне свечаности, што би требало да се уради до следећег састанка Организационог одбора, који ће бити 27. октобра.

Kula-02

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ