Сахрањен Јулијан Рамач Чамо

автор зам
1.3k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Изненада и прерано преминуо Јулијан Рамач Чамо сахрањен је у суботу, 25. јуна, на гробљу у Руском Крстуру.

Јулијан Рамач Чамо (1963–2016) био је један од најзначајнијих русинских музичара, композитора, аранжера, диригената и уопште музичких стваралаца русинске националне заједнице. У Дому културе Руски Крстур радио је 30 година као музички сарадник и руководилац свих музичких секција. Као апсолутни слухиста свирао је више инструмената, а као изванредан стручњак своје знање и искуство несебично је преносио и на многе генерације младих, не само у Руском Крстуру, већ и у многим местима у којима живе Русини.

Јулијан Рамач Чамо је аутор око 40 русинских композиција у народном духу, око 15 у забавном и око 45 композиција за децу, а многе од њих су и награђиване. Написао је и много аранжмана, ауторску музику за многе позоришне представе, око 50 сонгова за представе, компоновао је и за сада једину русинску оперету, сарађивао је са Радио-телевизијом Војводине, кулском музичком школом, дириговао је са Националним оркестром Русина… Добитник је награде „Искре културе” коју додељује Културно-просветна заједница Општине Кула.

Комеморативна седница поводом изненадне смрти одржана је у суботу у Великој сали Дома културе, а више од хиљаду људи је, уз звукове Посмртног марша, испратило Јулијана Рамача Чаму на вечни починак.

Због његове смрти, Фестивал русинске културе „Црвена ружа”, који је требао бити одржан прошлог викенда, одложен је за јесен.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ