Сутра почиње „Куцурска жетва 2015“

автор тах
1.1k Опатрене

КУЦУРА – Сутра, 10. јула, у Куцури почиње Фестивал фолклора Русина и других националних заједница „Куцурска жетва 2015“. У оквирима овогодишње „Жетве“ биће обележена и 25-годишњица оснивања Културно-уметничког друштва „Жетва“ (основана је 1990. године), па ће део пратећих програма бити посвећен овом јубилеју.

„Куцурска жетва“ почиње са Благодарном Литургијом у част 25-годишњице КУД „Жетва“, која ће почети у 18,30 часова у Гркокатоличкој цркви.

У 20 часова у Етно-клубу „Одузето од заборава“ биће свечано отворен овогодишњи Фестивал, као и изложба фотографија из прошлости аутора Рајка Шолаје, а потом у дворишту Етно-клуба биће одржана музичко-књижевна промоција три издања на русинском језику – „Осје и трешње“ Агнете Папхархаји, „Слово Бојана Двокрајана“ Владимира Бесермиња и „Мрежа“ Ирине Харди Ковачевић.

Сутра у 22 часова, на тргу испред Дома културе почиње дружење за младе под називом „Тамбурање“, на ком ће посетиоце забављати популарни тамбурашки оркестра „Куцурски бећари“.

У суботу, 11. јула, испред Основне школе „Братство-јединство“ у 17 часова наступиће најмлађи учесници Фестивала, а представиће се дечији ансамбли КУД „Завичајно врело“ и КУД „Жетва“ из Куцуре, као и КУД „Петро Кузмјак“ из Новог Орахова.

У 18 часова у фискултурној сали ОШ биће отворена изложба фотографија поводом 25-годишњице КУД „Жатва“, а у 19 часова биће послужене етно-посластице са русинских, српских и мађарских етно-столова, које припрема Актив жена КУД „Жетва“ и Секција жена из КУД „Сирмаи Карољ“ из Врбаса.

У Дому културе у 21 час почиње Фестивал фолклора Русина и других националних заједница, на ком учествују ансамбли из Руског Крстура, Врбаса, Шида, Ђурђева, Новог Орахова, Миклушеваца и Куцуре, а као гости наступиће чланови КУД „Др Младен Стојановић“ из Младенова и КУД „Сирмаи Карољ“ из Врбаса.

 

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ