У Београду завршени Дани русинске културе

автор ђур
1.2k Опатрене

БЕОГРАД – У Етнографском музеју у Београду, у недељу, 28. августа, завршена је Манифестација Дани русинске културе. У сарадњии са Етнографским музејом, Манифестацију која је почела 15. августа, организовао је Завод за културу војвођанских Русина.

Дани русинске културе почели су изложбом „Обреди прелаза у фокусу објектива фотографа Будинских“, а у програму је учествовао и Хор „Хармонија“ из Новог Сада.

Књижевно стваралаштво Русина публици у Београду представљено је 18. августа. У програму су учествовали академик Јулијан Тамаш, Михал Рамач, Ирина Харди Ковачевић и Никола Шанта, као и рецитатори Александра Ленђер и Александар Мудри, а у музичком делу програма музичар Димитрије Цап.

У уторак, 23. августа, представљена је Монографија „Игре бачко-сремских Русина“, о чему су говорили кореографи Јоаким Рац, Никола Губаш и Звонко Костелник, а свадбене обичаје Русина приказали су чланови КУД „Жетва“ из Куцуре. У музичко-фолклорном делу програма учествовали су и чланови КПД „Карпати“ из Врбаса и ансамбл Дома културе Руски Крстур.

Монографију „Народна ношња бачко-сремских Русина“, 26. августа, представила је етнолог мр Катарина Радисављевић и историчар-кустос Љубица Отић, а у музичко-фолклорном делу програма учествало је КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева. Те вечери био је припремљен и етно-сто.

Дани русинске културе у Београду завршени су у недељу, 28. августа, са научним предавањем др Јанка Рамача „Русини у јужној Угарској/Југославији“.

Сви програми у оквиру Манифестације одржани су у просторијама Етнографског музеја у Београду.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ