У новосадским средњим школама поново ће се изучавати русински језик

автор ртв/зам
1.1k Опатрене

НОВИ САД – После две године паузе, за ученике новосадских средњих школа, поново је отворена могућност факултативног изучавања русинског језика са елементима националне културе. Како је за емисију Радио Новог Сада „Останите насмејани“ испред Друштва за русински језик, литературу и културу рекла Ирина Папуга, од Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ поново је добијена дозвола да се, после пролећног распуста, часови одржавају у учионицама ове школе уколико се пронађе професора русинског језика, јер споменута Школа не може да обезбеди надокнаду.

– Заинтересоване деце за часове русинског језика из различитих места, које се школују у разним новосадским школама – има. Имамо и одређен број дипломираних професора русинског језика за које знамо да су незапослени – рекла је Папуга, истичући да ученицима треба омогућити допунско усавршавање русиснког језика после стеченог знања у основној школи.

Часови би се одржавали једном недељно у Објекту ТШ „Милева Марић Ајнштајн“ у Гагариновој улици код главне автобуске станице (у договору ученика са професором) и овом приликом Папуга је позвала све заинтересоване ученике за ову наставу, али и професоре који су спремни за рад без надокнаде, да јој се јаве.

– Друштво за русински језик, литературу и културу и даље ће слати захтеве Националном савету Русина, Школској управи и Покрајинском секретаријату за образовање да у догледно време обезбеде средства за ову активност. Наравно, апелујем на професоре који чекају посао да се јаве и почну да раде са децом – рекла је Ирина Папуга, додајући да је осим у Новом Саду и Шиду, потреба за факултативним изучавањем русинског језика на средњошколском нивоу постоји и у другим местима попут Врбаса и Куле.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ