У суботу програм поводом 200-годишњице од рођења Петра Кузмјака

автор зам
987 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У Руском Крстуру, у Основној и средњој школи са домом ученика „Петро Кузмјак“ у суботу, 1. октобра, биће пригодан програм поводом 200-годишњице од рођења Петра Кузмјака, првог крстурског школованог учитеља, педагога, писца, скупљача народних умотворина и појца, а у организацији Школе домаћина и Националног савета Русина, односно њихове посебне Радне групе за обележавање јубилеја.

Програм почиње у 9,30 ч. полагањем цвећа на бисту Петра Кузмјака у школском дворишту, а затим ће у холу Школе бити отворена изложба, с пригодним програмом, који овом приликом организује Школа.

У 10 часова почиње Округли сто с темом „200 година од рођења Петра Кузмјака“, на ком ће излагати др Јанко Рамач, Ђура Лаћак и Никола М. Цап. а модератор ће бити Саша Сабадош.

Такође, биће приказан и филм о Страњанима у Словачкој – Кузмјаковом родном месту, а презентацију Страњана и успомену на учитеља Кузмјака у овом месту припремили су представници Страњана и Средње стручне школе из Попрада у Словачкој.

Реализација Округлог стола о Петру Кузмјаку резултат је Споразума о сарадњи крстурске и поменуте школе из Попрада које је, посредством НС Русина, потписано 7. августа 2015. године у Руском Крстуру, па организатори очекују долазак већег броја гостију из Словачке.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ