Централни програм Фестивала фолклора Русина „Куцурска жетва“

автор тах
996 Опатрене

КУЦУРА – У суботу, 16. јула, у Куцури је одржан централни програм овогодишњег Фестивала фолклора Русина „Куцурска жетва“, а због кише, фолклорни део програма Фестивала одржан је у Великој сали Дома културе, а не на летњој бини, какао је било планирано.

У првом делу наступиле су домаће фолклорне групе КУД „Жетва“ и КУД „Завичајно врело“, а потом, после интонирања химне Србије и свечане песме Русина у Србији, Фестивал је и службено отворен предајом хлеба од овогодишњег жита председнику Општине Врбас Милану Глушцу и председнику Националног савета Русина Славку Рацу, који су и поздравили све присутне.

У Фестивалском делу наступили су фолклорни ансамбли КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева, Русинског културног центра из Новог Сада, КУД „Петро Кузмјак“ из Новог Орахова и домаћи КУД „Жетва“ из Куцуре.

Између Фестивалског и Ревијалног дела програма наступили су гости из Словачке – Фолклорни ансамбл „Кечера“ из Јакубјана, а у Ревијалном делу фолклораши КПД „Ђура Киш“ из Шида, КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева, Русинског културног центра из Новог Сада, КУД „Завичајно врело“ и КУД „Жетва“ из Куцуре, као и Дом културе из Руског Крстура.

После програма дружење је продужено на Торба-балу, који је одржан у просторијама и дворишту Добровољног ватрогасног друштва Куцура, а  госте је забављао тамбурашки оркестар „Куцурски бећари“.

Одржавање Фестивала финансијски су подржали Општина Врбас, Национални савет Русина, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и националне мањине-националне заједнице и куцурски привредници.

1-Zatva-09

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ