Велики успех гимназијалки и крстурске Гимназије на Математичкој конференцији у Атини

автор зам
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Истраживачки рад матуранткиња крстурске Гимназије „Петро Кузмјак“ Маријана Колошњаји и Татјана Говља на Европској математичкој конференцији „ЕВРОМАТ“ у Атини у Грчкој, на којој је учествовало око 350 ученика из 16 европских и других држава, високо је оцењен као тринаести од 76 презентација, говоре незванични резултати које Рутенпрес сазнаје од професорице математике у крстурској Гимназији Наталије Будински.

Колошњаји и Говља су у Атини у петак, 27. марта, презентовале свој пројекат „Експедиција која повезује математику и науку о материјалима“, односно како се наука примењује у технологији. Њихов рад је истраживао како се решава одређен проблем у дрвеној индустрији и понудиле су математичко решење за њега.

– Презентација наших ученица је била веома добро прихваћена, са високим оценама стручњака и Колошњаји и Говља су показале не само добро знање математике, већ и одлично припремљену презентацију на енглеском језику.

Будински је истакла да је за једну не тако велику Школу као што је крстурска, тринаесто место веома велики успех у јакој конкуренцији на европском нивоу, а истовремено то је и доказ добре наставе у крстурској Гимназији и њеном русинском одељењу, и о праћењу европских трендова. Рад у писаном облику биће објављен у посебном зборнику са Конференције.

У пратећем делу Конференције професорка математике у крстурској Гимназији Наталија Будински ученицима-учесницима одржала је радионицу о оригамију, под називом „Метаморфоза обичног папира у геометријско тело“, која је заинтересовала присутне и била добро прихваћена у Атини.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ