Верници у Руском Крстуру прославили Ускрс

автор маф 7. април 2015

РУСКИ КРСТУР – Верници у Руском Крстуру, у својој парохији св. Оца Николе, са Архијерејском литургијом и освештањем традиционалне ускршње хране, у недељу су прославили Први дан Ускрса.

Свечану литургију предводио је владика Георгије Џуџар са домаћим свештеницима – парохом о. Михајлом Малацком и капеланом о. Владимиром Међешом, а у литургији је певао Мешовити хор, под руководством диригенткиње Лидије Пашо. Апостол је читао појац Јанко Виславски, а јеванђеље на шест језика су читали владика и свештеници.

Честитајући овај најзначајнији хришћански празник, владика је пожелео свим верницима да се испуне ускршњом радошћу, носе је у себи и поклоне својим ближњима.

После литургије у порти катедралног храма освештена је традиционална ускршња храна. Међу верницима је било много гостију из земље и иностранства.

У просторијама парохијског Каритаса отворена је и изложба ускршњих јаја и других рукотворина, коју су приредиле чланице Удружења жена „Бајка“ и волонтера Каритаса.

Други и Трећи дан Ускрса прослављен је на литургијама на којима су свештеници помазивали вернике. Обичај поливања водом у та два дана и даље се негује у селу.

(Опатрене 83 раз, нєшка 1)