Више од двадесет пет излагача на Крстурском сајму

автор зам 29. юний 2015

РУСКИ КРСТУР – У оквирима 54. Фестивала русинске културе „Црвена ружа“ у дворишту Школе „Петро Кузмјак“ у суботу, 27. јуна, одржан је пети Крстурски сајам, који је ове године био посвећен старим занатима, а своје радове су изложили и предузетници из више места.

Ручне радове, сувенире, храну и друге производе на Сајму су представила удружења „Панонија“ из Сивца, „Василиса Прекрасна“ из Црвенке, „Идеја“ из Куле, „Вредне руке“ из Крушчића, „Мимика“ из Куле, „Флаше-уникати“ из Новог Сада, „Биљана“ из Куле, домаћа „Бајка“ и парохијски Каритас из Руског Крстура, као и појединци – Александра Лукић из Суботице, Наташа Настасић, Марија Малацко, Михал Фејди и Владимир Дудаш из Крстура.

Производе из привредне области на Сајму су приказали Индустријска електроника „Електра“ Јулијана Еделинскија из Петроварадина, плочице за пећи представио је мајстор Јарослав Варга из Крстура, представили су се и Винарија „Русинско двориште“ из Шида, СЗР „Унита“ из Куле Јанка Катону, Алатничарница „Рехак“ Љубомира Рехака из Куле, а цеђена уља Јанко Семан и „Ековитал“ из Бикића.

Издавачку деатност на русинском језику на Сајму је представила НИУ „Руске слово“, а посебно и њен заступник Јанко Киш из Новог Сада, а своје активности је пропагирало и Туристичко удружење „Руски Крстур“ и домаће Удружење паприкара.

У име организатора Сајма – удружења занатлија и приватних предузетника и Удружења жена „Бајка“, излагача и све присутне на отварању поздравио је председник Удружења занатлија Владимир Емејди, а на отварању су говорили и председник Регионалне привредне коморе Сомбор Зоран Булатовић и помоћник покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Жељко Двожак, обојица из Куле.

Сајам је организован уз подршку Општине Кула, њене Агенције за развој и Месне заједнице Руски Крстур, а уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине.

Више фотографија са Крстурског сајма налази се у фото-галерији РУЖА 2015 на сајту „Руског слова“.

(Опатрене 62 раз, нєшка 1)