Концерт „Насред широке равнице“ обележили су гости из Словачке

автор сен 29. юний 2015

РУСКИ КРСТУР – На Свечаном концерту „Насред широке равнице“, другог дана Фестивала русинске културе „Црвена ружа“, у суботу, 27. јуна, посетиоци су имали прилику да гледају и слушају најбоље певачке и фолклорне тачке домаћина из Руског Крстура, као и извођача који су се истакли на прошлогодишњим фестивалима у Ђурђеву, Шиду и Новом Саду. Осим њих, значајан део програма припао је гостима из Словачке – Поддукљанском уметничком народном ансамблу из Прешова (ПУЛС), који је изазвао највећу пажњу и одушевљење публике.

У име Националног савета Русина присутне је поздравио његов председник Славко Рац, који је истакао да је култура огледало нашег народа, а народне игре и песме су израз наше душе.

– Споразум који смо потписали са Прешовским самоуправним крајем даје резултате, и данас имамо госте из Прешова, на које ћемо бити поносни и рећи ћемо да су они наши, и да смо један овакав део старог краја донели и ми – рекао је Рац.

Посетиоце на Свечаном концерту поздравила је и потпредседника Скупштине АП Војводине Ана Томанова Маканова, а међу истакнутим гостима на програму су присуствовали и народни посланици у Скупштини Србије Олена Папуга и др Љиљана Бероња, представници Амбасаде Украјине, Националног савета Русина, делегација Русина из Хрватске, представници Месне заједнице Руски Крстур на челу са Владимиром Олејаром, представници русинских установа, институција, КУД и предузетника.

После Свечаног концерта одржан је Естрадни концерт, на ком је наступио Звонимир Кочиш Цоле и тамбурашки оркестар „Још ову ноћ“ из Новог Сада.

Више фотографија са Свечаног и Естрадног концерта налази се у фото-галерији РУЖА 2015 на сајту „Руског слова“.

(Опатрене 71 раз, нєшка 1)