Многобројним програмима обележен је Дан Русина

автор апм 19. януар 2015

Један од културних садржаја на Централној прослави Дана Русина била је изложба дигиталних принтова младе уметнице Кристине Гшвенг, која је одржана у КПД “Карпати” под називом “Лепота замишљене жене”. Уметница се угледала на радове Роја Лихтенстајна и Енди Ворхола, а њену прву самосталну изложбу отворио је Владо Њаради.

У Галерији КЦ “Врбас” у суботу је отворена и изложба Владе Њарадија под називом “Карпатски мит”, инспирисана брдским, карпатским пореклом Русина и медведом као националним симболом. Све присутне на отварању изложбе поздравила је уметница Горана Биљња, а о Њарадијевом стваралаштву причао је ликовни критичар Данило Вуксановић.

Као једна од трајних вредности Централне прославе остаће и монографија “Русини у Врбасу” на којој је студиозно, око пола године радио тим од више од 20 особа. Промоција је одржана у свечаној сали Гимназије “Жарко Зрењанин” а госте су поздравили Ксенија Макаји Орос и Звонко Сабо који су водили програм и присутне провели кроз садржај књиге, док су одломке из монографије читале Дарја Међеши и Мирослава Даждиу.

Промоцију је обогатио и скеч који је извео Јаким Папуга, а у програму су учествовали и Никола Чизмар, Данило Чизмар и Михајло Тамаш који су извели музичке тачке.

Како је истакнуто на промоцији, ове књиге не би било без Завода за културу војвођанских Русина, који је препознао важност оваквог подухвата.

Централна прослава поводом Националног празника Русина почела је турниром у стоном тенису који је одржан у Друштву “Карпати”. На турниру је учествовало 25 играча из Змајева, Куцуре, Фекетића, Ђурђева и Врбаса.

Турнир је посетио и члан Општинског већа задужен за спорт Јован Ковачевић, прво место освојио је Михајло Киш из Ђурђева, друго Мартин Копривица, треће Вељко Вујачић, и четврто Александар Сабо, сви из Врбаса. Организатор такмичења био је Владо Мученски.

После спортског дела, у КПД “Карпати”, вредне домаћице спремиле су етно-сто, који је осмишљен тако да све присутне потсети на јела која су преци свакодневно спремали, а су била изложена и традиционална празнична јела. Координаторка овог дела прославе била је Нада Ленђер, а у спремању јела учествовало је 12 жена.

 

(Опатрене 70 раз, нєшка 1)