На Колонији „Сусрет код Боднарова“ чак 37 учесника

автор бас 27. юлий 2015

ГОСПОЂИНЦИ – На 11. Колонији ликовних уметника и 14. Дечијој колонији „Сусрет код Боднарова“ у Госпођинцима, која је у организацији Друштва за русински језик, књижевност и културу у холу ОШ „Жарко Зрењанин“ одржана од петка 24. до недеље 26. јула, учествовало 37 особа, међу њима једанаесторо деце.

Од отварања Колоније, у петак у 16 часова па по затварање, учесници су насликали по две слике разним техникама и на разним димензијама платна, папира, или на стаклу, у слободној теми. Учествовали су уметници разних профила – са завршеном средњом уметничком школом, до мастер академаца, као и уметници-аматери из више места – из Врбаса, Новог Сада, Сремске Каменице, Куцуре, Бачког Јарка и Госпођинаца.

У суботу учесници су на Колонији радили од 9 до 21 час, а затим је глумац и песник Гојко Тодоровић из Шајкаша извео неколико монодрама. Исте вечери, спонзорима који су помогли рад Колоније, уручене су слике са досадашњих ликовних сусрета. Међу њима је више јавних институција, али и многе породице из села, као што су породице Балог, Семан, Иван, Салонски, Барат, Хорњак и други.

У недељу у 10,30 часова отворена је и Дечија ликовна колонија, на којој су учествовала деца основношколског узраста из Ђурђева, Куцуре, Новог Сада, Куле и Госпођинаца. Радионицу је водио Димитрије Коларевић, просветни саветник Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Школска управа Нови Сад за наставни предмет „ликовна култура“.

На паузи учесници Колоније су посетили Ликовну галерију у просторијама Месне заједнице Госпођинци, где су изложени радови са прошлогодишње Колоније. Том приликом гост „Сусрета код Боднарова“, уметник Бранко Орешчанин из Нове Пазове, Галерији, односно Колонији, поклонио је портрет Стевана Боднарова. Орешчанин је нагласио да је у његовој последњој књизи Стеван Боднаров заступљен између сто педесет најистакнутијих уметника у Војводини.

 

(Опатрене 269 раз, нєшка 1)