Промоција женског стваралаштва и активизма

автор сен
809 Опатрене

БАЧКА ПАЛАНКА – Поводом Дана сеоских жена, у суботу, 10. октобра, у Бачкој Паланци је одржан „Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини“ , који афирмише потенцијале и стваралаштво жена из руралних средина. Општину Кула на Сајму је представљало Удружење жена „Бајка“ из Руског Крстура.

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин оценио је да је у последњих неколико година активизам жена напредовао, и да данас у Војводини има око 400 удружења жена.

– Овом манифестацијом указујемо на моћ војвођанских жена, села, војвођанских предности, мултиетичности и мултикултуралности. Данас на једном месту имамо много различитих култура, специјалитета, ручних радова који приказују дух и културу више од 26 националних заједница – рекао је Васин.

Он је истакао да се у Војводини годишње одржи 1 200 манифестација, од којих 80 одсто организују жене, или су им посвећене.

Због скретања пажње на улогу жена на селу, Генерална скупштна Уједињених нација 2007. године прихватила је Резолуцију по којој се 15. октобар означава као Међународни дан сеоских жена.

Крстурска „Бајка“ у суботу је представила кулску општину на „Сајму стваралаштва сеоских жена у Војводини“, у галерији са Сајма

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ