Русинска заједница важан је сегмент војвођанске мултикултуралности

автор маф
1.2k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У Великој сали Дома културе Руски Крстур, 47. Драмски меморијал Петра Ризнича Ђађе јуче у вечерњим сатима свечано је отворио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин.

Васина и публику поздравио је директор Дома културе Јоаким Рац, истичући да је за 47 година на Меморијалу изведено 400 позоришних представа на русинском језику, а више од 100 на језицима других националних заједница.

Потпредседник Васин присутне је поздравио у име Покрајинске владе и пренео је поштовање и подршку одржавању фестивала и њеног председника, др Бојана Пајтића.

Мирослав Васин је на поетски начин истакао да је смисао постојања Покрајинске владе војвођанска мултикултуралност и мултиетичност, чији је важан сегмент и русинска национална заједница. Због тога Влада подржава и позоришта на језицима националних заједница, као оснивач и Русинског народног позоришта „Петро Ризнич Ђађа“ и финансијки му помаже према могућностима, сада је то је за једну представу годишње.

– Било би то, свакако, и богатије, кад би, као и све локалне самоуправе, и овдашња локална самоуправа преузела своју улогу у финансирању материјалних трошкова овог позоришта. Због тога што само заједничком бригом и локалних и покрајинских и републичких органа можемо да постигнемо неговање богатства различности националних заједница који чине Војводину и Србију – закључио је потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин отварајући Меморијал.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ