Свечано обележено 70 година „Руског слова“

автор саб 16. юний 2015

НОВИ САД – Новинско-издавачка установа „Руске слово“ јуче је, управо на дан кад је 15. јуна 1945. године изашао први број новина „Руске слово“, обележила 70 година излажења недељних новина на русинском језику.

Поводом јубилеја, у Студију „М“ одржана је свечана академија, а гости од некадашњих и садашњих руководилаца установе, одговорних уредника новина и носилаца русинског националног, културног и духовног живота, имали су прилику да чују због чега и у којој мери је „Руске слово“ било значајно за русинску  националну заједницу у претходних седам деценија, али и о улози у наредним годинама.

Како су у поздравним речима рекли председник Националног савета Русина Славко Рац и апостолски егзарх кир Георгије Џуџар, „Руске слово“, осим информисања својих читалаца, има веома важну мисију у очувању националног идентитета русинске националне мањине, првенствено кроз писану реч, чување језика, културе и традиције.

Као задатак, али и изазов у садашњости и будућности, истакнуто је одупирање асимилаторним процесима, одржавање веза са младом публиком и са Русинима у другим државама.

Јубилеј „Руског слова“ честитала је и помоћница покрајинског секретара за културу и јавно информисање Смиља Максимовић, а директорка Установе Мартица Тамаш говорила је о актуалним променама у новинама, које су осмишљене да би се држао корак са медијски трендовима а новине „Руске слово“ приближило читаоцима.

На одређен начин, припремање за данашње „Руске слово“ почело је још осамдесетих година прошлог века, а посебно у периоду октобарских демократских промена 2000. године. О својим исуствима у раду у новинама тих година говорили су некадашњи одговорни уредници Ирина Харди Ковачевић, Јелена Перковић и Ђура Винаји, као и први постоктобарски директор Установе Николе Шанта.

(Опатрене 101 раз, нєшка 1)