Свечано обележен Дан школе

автор сен 26. май 2015

РУСКИ КРСТУР – Основна и средња школа са домом ученика „Петро Кузмјак” јуче је пред препуном салом у Дому културе, свечано прославила свој дан. На програму су се у 15 тачака представили ученици са музичко-фолклорним тачкама, рецитацијама и интерпретацијама писмених састава, а у холу Школе ученици су припремили неколико изложби.

Програм је отворио Мешовити хор Дома културе са химном Републике Србије „Боже правде” и свечаном песмом Русина у Србији „Браћа Русини”, под диригентством Лидије Пашо. После речи добродошлице, директорка Школе „Петро Кузмјак” Хелена Пашо Павловић у свом говору је истакла посебност школовања у Руском Крстуру и у школи на русинском језику, а том приликом је истакла и успехе ученика Основне и Средње школе у школској 2014/15. години.

У програму су учествовали талентовани рецитатори који су учествовали на Покрајинској смотри у Сечњу – Минеа Јухас, Жељко Виславски, Никола Еделински и Тимеа Будински које су припремили Ивана Дудаш и Меланија Рамач.

Највећу пажњу публике привукао је фолклорни део програма, у ком су наступиле три дечије фолклорне групе, узраста од трећег до седмог разреда, са којима су радили кореографи Габријела Сајанковић и Саша Паљенкаш. Учеснике је пратио оркестар Дома културе, којим је руководио Јулијан Рамач Чамо.

У музичком делу програма учествовао је Дечији хор „Шкорванчки”, хор девојчица осмих разреда, и ученици Школе „Петро Кузмјак” и крстурског Одељења Школе за основно музичко образовање из Куле (ШОМО) – Леон Јурић, Михајло Рацпети, Ивана Планчак и Тања Нађ, који су ове године освојили високе награде на такмичењима на својим инструментима, а припремили су их Мирон Сивч и Милан Сујић.

Интересантну сценографију осмислила је Александра Међеши, а захваљујући породици Благојевић, која је поклонила цвеће за ову намену.

У бројној публици били су представници више институција и установа и локалне самоуправе – челници Националног савета Русина, на челу са председником Славком Рацом, делегација Општине Кула, на челу са председницом Скупштине општине Снежаном Мркаић, директор Завода за културу војвођанских Русина Сергеј Тамаш, председник Савета Месне заједнице Руски Крстур Владимир Олејар, као и делегације школа из Куцуре и Ђурђева, на челу са руководитељкама Славицу Бајор и Марију Тртић, као и делегација кулске ШОМО, на челу са директорицом Љиљаном Барна Никитовић.

 

(Опатрене 223 раз, нєшка 1)