Стваралаштво младих као освежење Културне манифестације „Пролеће Мафтеја Винаја“

автор хар 20. април 2015

СУБОТИЦА – У Градској читаоници у Суботици у петак, 17. априла, одржана је традиционална Културна манифестација „Пролеће Мафтеја Винаја“, у организацији Друштва Русина у Суботици. Пре самог програма, на гробљу у Суботици, цвеће на гроб Мафтеја Винаја положили су чланови Друштва Иван Харди, Ксенија Палатинус и ћерка покојног Винаја Татјана Тагасовић.

Овогодишња Културна манифестација була је посвећена младим Русинима, а почела је са изложбом фотографија Маријане Павловић из Руског Крстура, из њене књиге фотографија „Проблеми“, а ауторку је представила одговорна уредница часописа за младе на русинском језику МАК Маја Зазуљак. Она је такође представила и тај мултимедијални часопис, који излази од 1972. године као издање НИУ „Руске слово“, а већ неколико година уз сваки број часописа излазе и посебни додаци посвећени младима – књиге, визуелне монографије, видео ДВД или аудио ЦД.

Тако је на „Пролећу Мафтеја Винаја“ била промоција најновијег додатка МАК-а – двокњиге поезије „Чаробна нит“ Цецилије Нађ из Руског Крстура и „Од мола до дура“ Михаила Рамача из Ђурђева.

У музичком делу програма учествовали су Анамарија Колошњаји коју је на гитари пратио Златко Русковски и Марина Роман и Александра Русковски које су извеле две композиције, сви из Руског Крстура.

На крају програма директор Завода за културу војвођанских Русина Сергеј Тамаш Друштву у Суботици је поклонио најновија издања Завода, а може се констатовати да су млађи учесници, заједно са уредницом МАК-а Мајом Зазуљак која је осмислила концепцију програма, били право освежење ове манифестације у Суботици.

 

(Опатрене 45 раз, нєшка 1)