Упечатљив централни програм „Костељникове јесени“

автор зам/маф 9. новембер 2015

РУСКИ КРСТУР – У петак, 6. новембра, у Руском Крстуру, одржан је Централни програм Двадесет друге Културне манифестације „Костељникова јесен“ на ком су у присуству аутора и рецензената представљене две књиге Новинско-издавачке установе „Руске слово“ – збирка поезије Агнете Бучко Папхархаји „Осје и трешње“ и збирка критика, огледа и есеја Ирине Харди Ковачевић „Мрежа“, а гости књижевно-музичке вечери били су академик Јулијан Тамаш и познати писац Светислав Басара.

Светислав Басара у својим белетристичким радовима, есејима и колумнама, како је речено – првенствено са гротеском демистификује велике, познате и националне митове, државне органе, „високу политику“, тајна друштва, али предвиђа и будућа догађања. Басара је кратко и концизно одговарао и на нека питања модератора и публике о садашњој друштвеној ситуацији, улози књижевности и писца, улози и утицају појединца на садашње друштвене девијације, а говорило се и о присутности књижевности мањина, конкретно русинске, у српској и светској књижевности.

Иначе, Двадесет друга Културна манифестација „Костељникова јесен“ почела је у Основној школи „Петро Кузмјак“ са програмима у нижим, вишим и разредима средње школе на којима су представљене књиге кроз активан разговор са ученицима. У овим програмима учествовала је и Ана Римар из Новог Сада која је отпевала неколико композиција. Све госте и учеснике ових програма поздравила је директорица Школе Хелена Пашо Павловић.

(Опатрене 79 раз, нєшка 1)